Att tänka på vid flytt

Du har antagligen hittat till den här sidan för att du behöver ett visum eftersom du vill bo i ett annat land under en längre tid. Därför kändes det passande att vi i det här inlägget ger dig tips på vad som kan vara bra att tänka på när du ska flytta till ett annat land. Men tipsen funkar även för dig som flyttar inom samma stad eller land.

Sälj dina saker

Att ta med sig allt man äger när man ska flytta en längre sträcka, och kanske till och med till ett annat land, är svårt. Det bästa du kan göra då är att gå igenom de saker du har och låta dem gå till försäljning. Pengarna du får in kan du sedan använda när du flyttat till ditt nya land eller stad. Det är inte bara saker du kan sälja, det kan samtidigt vara en bra idé att sälja din bil om du till exempel ska flytta över Atlanten. När du har sålt det du inte behöver kommer flytten kännas mycket enklare.

Packa dina saker

När du sålt eller skänkt bort de saker du inte längre har någon glädje av, är det hög tid för dig att börja packa inför din flytt. Att packa är något som många tycker tar onödig tid och energi. Om du känner igen dig i det ska du inte vara rädd att ta hjälp av dina bekanta. Som tack kan du bjuda dem på en klassisk flyttpizza. Men det går också bra att anlita en flyttfirma som hjälper dig att packa dina saker och transportera dem. Om du har bestämt dig för att själv stå för packningen finns det många saker som kan vara bra att tänka på. Framförallt ska du göra det enkelt för dig tills när du ska packa upp dina saker igen. Därför ska du packa ner sakerna i lådor och märka dem med det rum de ska vara i. Har du till exempel packat ner dina köksprylar i en låda märker du lådan med ”kök” eller ”köksprylar”.

Administration

Att flytta kräver en hel del administration. Du behöver till exempel anmäla din flytt och ändra din bokföring och adress. Dessutom behöver man många gånger själv ha koll på försäkringar, avtal och bredband. Det kan vara svårt att hålla reda på allt som behövs göras inför en flytt och därför kan det vara en bra idé om du skriver en checklista med saker du behöver göra inför din flytt.